Kayıt Ol

Instagram Algoritması 2023 - Algoritma Nasıl İşler ?

Instagram Algoritması 2023 - Algoritma Nasıl İşler ?


Instagram Algoritması 2023 - Algoritma Nasıl İşler ?


Her geçen gün değişiklikler ve güncellemeleriyle hepimizin karşısına süprizlerle çıkan Instagram algoritması 2023'ün geçirdiğimiz Instagram algoritması 2022 yılından farkı ne olacak? Instagram algoritması 2023 yılında bizlere ne gibi gereksinimler sunacak? Neyi, nasıl yapmanız gerekli veya yapmamamız gerekli. Bu makalemizde bunlardan bahsedeceğiz.

    1. Instagram Algoritması 2023 Nedir?
    2. Anahtar Kelime Kullanımı - Anahtar Kelime Nedir?
    3. Instagram Hesabı Aktif Kullanılmalı - Instagram Hesap Aktifliği Nedir?
    4. Instagram Algoritmasının Etkileşiminizi Arttırması İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?
    5. Bot Takipçi Satın Almayın!
    6. Çekiliş Düzenlerken Hedef Kitle ve Ürün Seçimine Özen Gösterin
    7. Düzenli İçerik Üreterek, Kaliteli, İlgi Çekici ve Mükemmel Dizayn Edilmiş Bir Tarz Oluşturun
    8. Reels Videolarını Aktif Olarak Paylaşın
    9. Gönderilerinizde Popüler Müzikler Kullanın
    10. Düzenli Olarak Anketler Düzenleyin
    11. Hashtag Kullanım Sayısını Abartmayın ve Alakalı Hashtagler Kullanmaya Özen Gösterin
    12. Takipçilerinizle Bağ Kurun
    13. İçerik Açıklamalarınızda ve Mesajlarda Emojiler Kullanın
    14. Bağlantı Çıkartmasını Kesinlikle Kullanın
    15. Instagram Keşfet Algoritması
    16. Instagram Keşfete Düşme Nasıl Olur?
    17. Instagramda İçeriklerimizin Keşfete Düşmesi İçin Neler Yapmalıyız?

Instagram Algoritması Nedir? 


Öncelikle instagram algoritması nedir gelin buna göz atalım. Instagram algoritması 2023 kullanıcıların gönderilerine, oluşturulan içeriklere, etkileşimlerine, geçirilen süre ve ilgi odaklarına yönelik oluşturulan tüm içerikleri süzer ve bu içerikleri alakalı olabilecek veya ilgilenen tüm kullanıcılarına algoritmasına uygun şekilde gösterir, bu olay algoritmanın ana temelidir diyebiliriz.

Instagram, algoritmasına uymayan kullanıcılarının bildiğiniz üzere erişimlerini, görünürlüğünü ve birçok farklı etkileşim olaylarını kısıtlayarak cezalandırıyor hatta keşfet pastasından dilim vermiyor. Bu kısıtlamalar hafife alınmalıdır ve örnek olarak şunu söyleyebiliriz; erişim kısıtlaması yiyen bir Instagram hesabının paylaştığı hikaye kendi takipçilerine bile gösterilmeyebilir. Tabi ki de bu doğru bir uygulamadır. Kullanıcılar kurallara uymalı ve uygun bir şekilde uygulamayı kullanmalıdır. Instagram, algoritmasına uyan, bot takipçi yada beğeni almayan kullanıcıları zaten öne çıkartmaktadır.

Nasıl mı ? En basit örneğini mevcut ana sayfa akışınızdan verebiliriz. Şuanda hiç tanımadığınız, takip etmediğiniz kullanıcıların içeriklerini ana sayfanızda görüyorsunuz değil mi? Peki, hiç düşündünüz mü bu içeriklerin veya kullanıcıların sizlere neden gösterildiğini? Bu bizim deyişimizle bir nevi sınıflandırma sistemidir. Instagram algoritmasını bozabilecek, onu kızdıracak tarzda girişimlerde bulunmayan kullanıcıyı tabi ki de olabildiğince görünür hale getirecek. Hem de reklam verme zorunluluğu olmadan. Kulağa çok hoş geldiğini biliyoruz ve bu güzel bilgiyi öğrenmek ve uygulamak için henüz geç değil.

Günümüzde ürün, hizmet, bilgilendirme, duyuru veyahut birçok farklı konuda içerik paylaşımı yapan kullanıcılar, Instagram tarafında reklam/tanıtım/sponsorlu veriyor. Ve reklam veren kullanıcıların sayısı Türkiye’de gerçekten azımsanamayacak derecede çoktur. Fakat bununla beraber algoritmaya uygun davranışlar sergilerseniz, hem reklamlarda bir problem yaşamıyorsunuz, hem de reklam girmediğiniz içerikler kullanıcıların karşısına her şekilde çıkıyor. Peki bu nasıl oluyor? Dikkat ettiyseniz ana sayfanızda çıkan Instagram hesapları, genel olarak sizin ilgi odağınıza yönelik, algoritma tarafından otomatik olarak önünüze çıkartılıyor. Örneğin arabalar ile ilgileniyor, arabalarla ilgili içeriklere yoğunluk veriyorsanız, takip etmediğiniz kullanıcıları ve gönderilerini (araba içerikli) Instagram algoritmasından dolayı ana sayfa yada keşfet akışınızda görebiliyorsunuz.

Instagram Algoritması 2023 içeriğini sizler için daha açıklayıcı bir şekilde ele alalım;

Anahtar Kelime Kullanımı - Anahtar Kelime Nedir?

Anahtar kelimeniz sayfanızın içeriğiyle ve yaptığınız işle alakalı olmalı ve temelinizi oluşturan kapsamlı bir kelime olmalıdır. Örneğin; masa satışı yapıyorsanız mobilya, ev ve dekorasyon tarzında bir kelime seçmelisiniz. Peki bu anahtar kelimeleri nerede kullanmalıyız? Anahtar kelimeyi sayfa adı, isim-soy isim, biyografi, gönderi açıklamaları ve #hashtag (etiket) alanlarında kullanmalısınız. Instagram algoritması sizi ve içeriklerinizi hangi kategoride barındıracağını daha kolay ayrıştıracak ve bu işini kolaylaştırdığı için sevecektir. Bu sayede otomatik olarak arama butonlarında ve hashtag & konum keşfetinde daha üst sıralarda çıkacaksınız. Bende isterim dediğinizi duyar gibiyiz :)

Instagram Hesabı Aktif Kullanılmalı - Instagram Hesap Aktifliği Nedir?

Instagram her sayfanın sayısal verilerini süzerken sayfanın giriş çıkış süreleri, uygulama içerisinde gezinme süreleri gibi birçok sayısal verileri analiz eder. Hesabınızı ne kadar aktif kullanıyorsanız ve paylaşımlarınızı ne kadar sıklıkta yapıyorsanız o kadar aktif sayılırsınız ve sizin otoriteniz buna göre Instagram Algoritması 2023 tarafından uyarlanır. Yani aslına bakacak olursak Instagram uygulaması yapay zeka teknolojisiyle tüm konuları ele almış ve kullanıcılarına tam donanımlı bir hizmet sunmuştur. Yani sayfanızın ne kadar yükseleceği, keşfete düşeceği sayfanıza göstermiş olduğunuz özen, ilgi ve alaka ile tamamen doğru bağlantılıdır. İşletme yada bireysel hesaplar için ayrım gözetmeksizin bu algoritma işleyecektir.

Tam olarak Instagram Algoritması bu şekilde işlemektedir. Dolayısıyla hesaplarınızı sorunsuz ve profesyonel bir şekilde smmbi.com ile büyütmek Instagram Algoritması 2023 için oldukça önemlidir.

Desteği işin uzmanından almak her zaman markanıza değer katacaktır.

Instagram Algoritmasının Etkileşiminizi Arttırması İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Instagramın bir tren vagonu olduğunu düşünelim, bu tren vagonunun rayından çıkmaması için oldukça sağlam bir alt yapı temeli oluşturmamız, hesabımızın etkileşimlerini düşürecek her türlü etkenden uzak durmamız gerekir.

Bot Takipçi Satın Almayın!

Instagram algoritması 2022 yılında da olduğu gibi 2023 yılında da etkileşimlerizi tetikleyen ana unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Hesabınıza bot basma olayı size hiçbir şey kazandırmaz. Sayfanıza bol takipçili bir görünüm sağlamak belki kulağa hoş gelebilir fakat bu sayfa etkileşim durumunuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Sayfanızı da içten içe bitirecek bir problem haline gelebilmektedir.

Bot takipçi ve bot beğeni almanın zararları nelerdir inceleyelim;

  • Takipçiler aktif olmadığından dolayı gönderi etkileşimleriniz düşük olur.
  • Gönderileriniz kullanıcıların önüne çok daha az çıkmaya başlar. Instagram sayfanıza bot takipçi basmak, görünürlüğü azaltan ve sayfa etkileşimlerini düşüren oldukça negatif faktörler içerisinde yer alır.
  • Hikaye görüntülemelerinizden postlara ve reels videolarınıza kadar uzanan bu yolculuk, sizleri "Instagram etkileşimim düştü, ne yapmalıyım" sorusuyla karşı karşıya bırakır.
  • Etkileşiminiz  düştüğü için, dolayısıyla dönüşümleriniz de düşecek ve sayfa otoritesi olumsuz yönde etkilenecektir. Satış potansiyeliniz de bununla birlikte düşecektir.
  • Verimli tanıtım/sponsorlu reklamları vermeniz zorlaşır. Sayfanızla etkileşime giren kullanıcılara reklam verebilmek, dönüşleri artıran (retargeting, remarketing) en önemli reklam stratejileri arasında yer alır. Gönderilerinizi beğenen, izleyen, kaydeden, kısaca etkileşime giren kullanıcılara verilen reklamlar boşa gider. Etkileşime giren hesaplar bot kullanıcılar olacağı için, reklam çıktığınız kitle botlar ve boş hesaplardan oluşacaktır. Bu kısım Reklam Dönüşüm Oranı için çok önemlidir.

Çekiliş Düzenlerken Hedef Kitle ve Ürün Seçimine Özen Gösterin

Çekiliş yapmak zararlı mı? Eğer yanlış şekilde düzenlenirse tabi ki zararlı. Örneğin çocuk veya bebek elbiseleri satan bir mağazanız var ve bunları sosyal medya platformlarında sergiliyorsunuz. Takipçileriniz orjinal ise, haliyle çocuk sahibi olan anne ve babalardan oluşan bir kitleye sahip olursunuz. Ürünlerinizle ilgilenebilecek bir kitleye, yani verilen hizmet ve ürün içeriğine yönelik hedef kitle arttırmak, Instagram algoritması 2023 - Algoritma Nasıl İşler ? için oldukça önemli olacaktır.

Hizmet verdiğiniz/ürün satışını yaptığınız kitleye yönelik çekiliş, hediye seçimleri olmasına özen gösterin. Çocuk veya bebek elbiseleri satan bir mağaza olup, çekiliş ile hediye kitap vermek çok abes olmaz mıydı? Abes olmasının yanında bu durumun Instagram algoritmasına etkisi de oldukça önemlidir. Kullanışlı çocuk eşyaları yada ailenin birlikte kullanabileceği bir eşyayı hediye olarak sunabilirsiniz.

Bahsettiğimiz gibi çocuk ve bebek ürünleri satan bir sayfanız var ve çekiliş kitap hediye ediyorsunuz. Peki, hiç düşündünüz mü bunun size katkısı ne olur? Hediye kitap sahibi olmak isteyen kullanıcılar bu çekilişe katılır, sayfanızla etkileşim kurar.

"Aa iyi işte daha ne olsun, etkileşimim artıyor?" Maalesef bu oldukça yanlış bir durumdur.

Her kitleden kullanıcı çekilişinize katılacağı için, çekiliş sonunda bu durum size hiçbir şey kazandırmayacaktır. Çünkü sizin aktif, potansiyel bir hedef kitleye sahip olmanız, ürünlerinizle ilgilenen instagram kullanıcılarına yönelmeniz gerekmektedir. Kısacası, çocuk ve bebek ürünü satıyorsanız, bu tarz ürünler hediye edin. Dolayısıyla buradan gelecek olan etkileşimler, bu ürünlere ihtiyacı olan kullanıcılardan gelecek ve potansiyel kitlenizi genişletecektir ve sayfanızın satış potansiyelini doğrudan etkileyecektir.

Düzenli İçerik Üreterek, Kaliteli, İlgi Çekici ve Mükemmel Dizayn Edilmiş Bir Tarz Oluşturun

Konsept tasarım dendiğinde aklınıza ne geliyor? Kaliteli içerik üreticilerinin sayfalarına girdiğinizde genel olarak güzel bir konsept oluşturulmuş, renk uyumlu ve arka planı uyarlanmış içerikler sergilendiğini görebilirsiniz.

Peki, Instagram Algoritması İçin Konsept Tasarımın Önemi Nedir?

Peki, konsept tasarım nasıl oluşturulur? Kullanıcı deneyimine dikkat etmek bir web site yöneticisi için ne kadar önemliyse, bir Instagram içerik üreticisi için de o kadar önemli olmalıdır. Instagram algoritması kullanıcıların sayfada gezinme süresine oldukça önem gösteririr, videonun izlenme süreleri de önemlidir.

Paylaşımlarınızı bu yönde şekillendirip, kullanıcı deneyimine uygun, göz yormayan ve renk uyumlarının oluşturulduğu bir sayfa düşünelim. Haliyle kullanıcılar içeriklerinize dikkat verecek ve sayfanızda geçirilen süre zarfı git gide uzayacaktır. Bu da sizin sayfanızın etkileşimini doğrudan olumlu yönde etkileyecektir.

Reels Videolarını Aktif Olarak Paylaşın

Instagram ’da reels videolar, normal gönderilerinize nazaran reklamsız ve hızlı bir şekilde birçok farklı kullanıcıya ulaşabilmektedir. Özellikle hiç beklenmedik durumlarda oldukça fazla etkileşimler getirebilen reels videoları, sayfa gelişimi için oldukça önemlidir.

Instagram Reels izlenmelerinizi artırmak için neler yapmalısınız?

Kimi zaman yeni açılmış sayfaların çok saçma içeriklerinin bile milyonlarca izlenmelere ulaşabildiğini görüyoruz. Ancak bot hesaplarla yapılan izlenme artışı sayfanızın etkileşimini arttırmaktan ziyade daha da düşürecektir. Kaliteli ve gerçek hesaplarla yapılan artışlar videonuzun başka kişiler tarafından da izlenmesini sağlayabilir, keşfete düşmenizi sağlayabilir ve etkileşiminizi arttırabilir. Yapılan çalışmalar ve incelemelere göre, SmmBi SmmPanel Sayfa Etkileşimini Arttırma konusunda oldukça etkili hizmetler ve yöntemler barındırmaktadır.

Gönderilerinizde Popüler Müzikler Kullanın

Popüler müzikler, kullanıcıların dikkatini hızla çeken ve izlenme sayısı ve sürelerini artıran en önemli etkenlerden birisidir. Reels videolarda etkileşimi artırmak için popüler ve kulağa hoş gelen müzikler kullanmaya özen gösterin. Kullanıcılar sadece müziği için bile videonuzu izleyebilir ve sizde bu sayede etkileşiminizi arttırmış olursunuz. Bu ayrıntıya birnevî Instagram Algoritma 2023 Hilesi diyebilirsiniz :)

Yenilikçi Olun, Trend İçeriklerden Geri Kalmayın, Sizler de Trend İçerikler Üretin!

Günümüzde her gün kendini ve içeriğini yenileyen kitleler vardır. Bu içerikler birçok farklı kullanıcı tarafından hızla yayılmakta ve paylaşılmaktadır. Bu durum Tiktok’da gündem olan keşfet içerikleri gibi Instagram’da da aynı Instagram keşfet içerikleri gibi kendini göstermektedir. Çok profesyonel olmasa bile trendleri takip edip onlardan daha farklı yeni içerikler üretebilir, izlenmelerinizin oldukça yüksek olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Unutmayın ne kadar yenilikçi olursanız o kadar beğenilme oranınız artacaktır.

Türkiye’de en basit "Zabaha Kadar Burdayız" 'dan trend örneği verebiliriz.

Milyonlarca kullanıcı tarafından çekilen bu içerik, çığ gibi büyüdü ve tartışmasız oldukça fazla izlenmeler ve etkileşimler elde edildi. Çünkü popüler olan Bu sadece küçük bir örnekti.

Eğer bir işletme sayfasıysanız zaten bu tarz içerikler üretmenizi bekleyemeyiz. Fakat trendden kastımızın sadece bu olmadığını bilmenizi isteriz. Örneğin çeşitli giyim modellerinin popüler bir şarkı ile geçişli şekilde paylaşıldığı birçok farklı reels videosu bulunuyor. Bu durum haliyle kullanıcıların ilgisini çekerken, web site ziyaretlerini ve satışlarınızı da artırmaya olanak tanıyabiliyor. Aynı zamanda takipçi artışınıza da hızlıca pozitif etki edebilecek olan reels video içerikleri, marka bilinirliğinizi de bir o kadar arttırabiliyor.

Reels Videonuzun İlk 2 Saniyesinde Takipçilerinizin İlgisini Çekmeye Çalışın!

Başlangıç aşamasında erişimi sıfıra yakın olan reelslerin, günler sonra birden bire binlere, milyonlara ulaşması çok da olası değildir. Kullanıcıların ilgisini hızlı bir şekilde çekip, videoyu paylaşmanızın hemen ardından alınan yüksek etkileşimler ve izlenme sürelerinin fazlalığı, bu durumu tetikler. Kullanıcılar reelslerinizi ne kadar uzun süre izlerse, o içeriğin bir anda büyümesi de bir o kadar mümkün olmaktadır.

Reels videolarınızın süresini kısa tutun. En fazla 20 saniye olsun, sıkılıp geçmesinler!

Kullanıcıların ilgisini ilk 2 saniyede çekmeniz gerektiğinden bahsetmiştik.

Peki Reels Videoların Süresi Ne Kadar Olmalı?

Instagram reels videolar kaç saniye olmalı sorusu birçok kullanıcının kafasını karıştırıyor. Reelslerinizin uzunluğu, etkileşim oranlarınızla neredeyse doğrudan ilgilidir. Bundan dolayı etkili bir içerik oluşturmak istiyorsanız, reels videolarınızın süresini en çok 15-20 saniye aralığında tutmaya çalışınız. Çok uzun videolar genelde sıkıcı olabilmekte ve izlenmeden geçilebilmektedir, Instagram Algoritması 2023 istatistiklerine göre bu verileri sizlerle paylaşıyoruz.

Uzun reels video süreleri kullanıcıları bir süre sonra sıkabilir ve diğer farklı reels videolara kaydırma olasılıkları da aynı oranda artar. Bunun olmasını elbette hiç birimiz istemeyiz. Reels videolarımızın sonuna kadar izlenmesi,  reels video etkileşimlerimizin yüksek olması için 15-20 saniye aralığında olmasına özen göstermeliyiz. Video içeriğinde geçiş efektleri kullanmalısınız ve anlatılmak istenen özellik, işlem, ürün vs. net olarak görünmelidir. Işık lüks oranı da yüksek olmalıdır. Kaliteli içerik üretmek için etkileşimi yüksek olan markalardan fikir edinebilirsiniz.

Hikayelerinizde Reels Videolarınızı Paylaşmayı Unutmayın!
Reels Videoları Hikayede Nasıl Paylaşılır? 

  • Öncelikli olarak reels videonuza gidin.
  • Hemen ardından sağ altta bulunan kağıt uçak görünümlü butona tıklayın.
  • Sonraki aşamada reels videonu hikayene ekle seçeneğine tıklayarak, Instagram hikayenizde reels içeriğinizi paylaştırabilirsiniz.

-Paylaşma Özelliği Butonu-

Düzenli Olarak Anketler Düzenleyin

Instagram hikayelerini paylaşmadan önce alttan kaydırılarak açılan çıkartmalar bölümünde bulunan anketler Instagram kullanıcılarının sayfalarını geliştirmelerinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Sayfa ve takipçisi arasında bulunan köprünün sağlamlaşması için anketleri aktif olarak kullanmak sayfanın etkileşimini ve verimliliğini arttıracaktır.

Instagram’da kullanılabilecek anket çeşitleri:

  • Soru-Cevap Anketleri
  • Cevaplama Anketleri
  • Oylamalı Anketler

Soru-cevap olana anket değil diyebilirsiniz belki fakat bu da bir ankettir. Kullanıcıları cevaplamaya yöneltecek, harekete geçirebilecek içerikler oluşturulmalı, soru-cevap çıkartması aktif olarak kullanılmalıdır.

Instagram’da anket nasıl eklenir?

Instagram hikayelerinize anket eklemek için dilerseniz anlık çektiğiniz görselleri, dilerseniz arka planı hazırlanmış hikaye içeriklerini kullanabiliyorsunuz, bunun içi, Instagram size çok fazla seçenek sunuyor.

Anket eklemek için şu adımları izleyebilirsiniz;

  • Instagram ana sayfa akışınızı açın sola kaydırın ve hikayeler bölümüne gidin,
  • Görselinizi seçtikten hemen sonra sağ yukarıda bulunan çıkartmalar iconuna tıklayın,
  • Sonraki aşamada karşınıza birçok farklı anket seçeneği çıkacak, istediğinizi seçebilir, özel ayarlamalar yapabilirsiniz.

Instagram’da anket nasıl yapılır sorusuna cevap bulduysanız, bu anketleri 1, 2 kez yapıp bırakmamaya da özen gösterin. Düzenli olarak çeşitli anketler üretip takipçilerinize sunun.

Peki ne tür anketler yapmalısınız?

Instagram anket özelliği ile beraber anket ve sorular, birçok kullanıcı için oldukça düşündüren, kafa yorulan bir durum haline gelmiştir. Anket soruları profesyonel bir şekilde hazırlandığında, takipçilerin de aktif olarak katılması oldukça muhtemeldir. Örneğin oyuncak satan bir işletmeniz var. Bir oyuncak bebeğin ve oyuncak kedinin fotoğrafını aynı karede çekip kullanıcılara hangisini daha çok beğendiği konusunda fikrini sorabilirsiniz. Bunun sonucunda çıkan sonuçtaki oyuncağa ek indirim yapıp bunu takipçilerinize satışa sunabilirsiniz. Bu durum hem etkileşimlerinizi yükseltecek, hem de satışlarınıza ciddi faydalar getirebilecektir.

Pazarladığınız, hizmetini sağladığınız ve sayfanızı ilgilendiren içeriklerle ilgili anketler üretin. Kullanıcılara eğlendiren, komik anketler hazırlayabilir, etkileşimlerinizi arttırabilirsiniz. Bu tamamen sizin beyin gücünüz ile alakalı bir durumdur.

Anketten kastımızın sadece şıklı anket olduğunu düşünmeyin. Tercih yapılabilen anketler, şıklı anketler, soru-cevap anketleri gibi gibi.. Bunların hepsini farklı konsept ve modellerde kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak Instagram ankette ne sorulur gibi araştırmalara odaklanmak yerine, kendiniz ürün ve hizmetlerinizi göz önünde bulundurarak ne gibi sorular oluşturabileceğinizi düşünün. En güzel anket soruları araştırarak kopyaladıklarınız değil, kendi türettiğiniz anket sorularıdır diyebiliriz.

Hashtag Kullanım Sayısını Abartmayın ve Alakalı Hashtagler Kullanmaya Özen Gösterin

Instagram ’da hashtag (etiket) kullanımı nasıl olmalıdır? Sorusu her içerik üreticisi için oldukça kafa yoran bir soru olmuştur. Instagram algoritması 2023 yılında hashtag kullanımı için çeşitli yazılar paylaşsa da, Instagram kullanıcıları için hala bir kararsızlık söz konusudur.

Instagram hashtag kullanımı nasıl olmalıdır?

  • Her gönderi için maksimum 20 hashtag sınırı olsa da siz 7-10 tane hashtag’den fazla kullanmamaya özen gösterin şayet ne kadar az olursa o kadar kolay analiz edilebilirsiniz,
  • İçeriklerinizle eşleşen hashtagler kullanın, paylaştığınız görselle alakalı olmalıdır,
  • Paylaşımları yüksek olan hashtagler yerine, paylaşım sayısı düşük olan hashtagler kullanın.

Örneğin bir Instagram algoritma içeriği paylaştınız. #algoritma hashtagi yerine #instagramalgoritması hashtagini kullanmak sizin için en doğru tercih olacaktır. Algoritma hem farklı konuları içerisinde barındırır, hem de sayıca çok fazla olduğundan dolayı içeriklerinizin hemen alta düşme olasılığı çok yüksektir. Fakat #instagramalgoritması hashtagi kullandığınız zaman bu etiketi tercih eden az sayıda kullanıcı olduğu için ve paylaşım sayısı az olduğu için içeriğin üst sıralarda kalma olasılığı daha yüksektir. Böylece buradan gelecek olan etkileşim oranı da her geçen gün artacaktır.

Doğru hashtag kullanımı, hesabınızın etkileşim verilerini her geçen gün arttıracaktır. Bunun için içeriklerinizi paylaşmadan önce güzel bir analiz yapıp, sizin için en doğru kelimeleri kullanmalısınız.

Peki Instagram’da hashtag nasıl kullanılır?

Hashtaglerinizi hem paylaşım yazısının içeriğine yerleştirebilir, hem de içerik açıklamasının içerisinde herhangi bir bölümüne yazabilirsiniz. Hashtag kullanmak için kullanacağınız kelimeden önce # işareti kullanmak, o kelimeyi etiket (hashtag) olarak etiketlemenizi veya eklemenizi sağlayacaktır. Hikaye içeriğinin üzerine yazı olarak eklenmiş hashtaglerin daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz.

Takipçilerinizle Bağ Kurun

Farklı tarzda anketler ile iletişim ve etkileşimi elden bırakmamak gerektiğinden bahsetmiştik. Aynı zamanda takipçilerinizle bağ kurmalı, zaman zaman farklı içeriklere beğeni, yorum atmaya özen göstermelisiniz. Post içeriklerine yorum yapmamanız gereken bir işletmeyseniz, kullanıcıların hikayelerine yanıt verebilirsiniz. Buradaki maksat etkileşim oranını arttırmaktır.

Aslında önemli olan direkt olarak kullanıcı içerikleriyle etkileşime geçmek değildir. Sizlerle etkileşime giren kullanıcılara da değer verdiğinizi göstermeli, etkileşimi sürdürmelisiniz. Takipçileriyle etkileşime geçen sayfalar daha fazla satış potansiyeline sahip olurlar.

İçerik Açıklamalarınızda ve Mesajlarda Emojiler Kullanın

Emojiler, birçok kullanıcı farkında olmasa da, gerek etkileşimi, gerek satışları doğrudan etkileyebilecek özellikte önemli araçlardır. Instagram’da hemen hemen her alanda emojiler kullanmak Instagram algoritması için 2022 yılında olduğu gibi Instagram Algoritması 2023 yılında da bir o kadar önemlidir.

Emojilerin dozunu fazla kaçırmayın. Farklılık esastır!

Tamam, emojileri kesinlikle kullanın ancak dozunda kullandığınızdan emin olun. Üst üste aynı emojileri kullanarak, sürekli her kelime altında kullanarak bir fark yaratmak çok doğru olmayacaktır.

Emojiler, içeriğinizle ilgili olmalı, kullanıcıları etkilemelidir. Örneğin sağlık ürünleri satan bir Instagram hesabınız var, bir el kremi pazarlıyorsunuz, içeriğini ürettiniz ve paylaşacaksınız, açıklama kısmına el kremi yazısından önce veya sonra 🍃 emojisini kullanmanız, yeterli olacaktır. Instagram sizin ürününüzün simgesi olarak bunun kabul edilebilirliğini kontrol edecek ve eğer uygunsa bu içeriği daha çok sevecektir.

Bağlantı Çıkartmasını Kesinlikle Kullanın

Instagram’da daha öncesinde 10.000 takipçi ve üzeri kullanıcılar hikayelerinde bağlantıya tıklama yönlendirmeleri yapabiliyordu. Ancak yeni gelen güncellemeler ile birlikte bu durum tamamen ortadan kaldırılarak bağlantı çıkartması özelliği herhangi bir gereksinim olmadan bütün kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Hikaye içeriklerinizde bir ürün paylaşımı yaptığınızda, bağlantı çıkartmasının adını ürüne git yazısı ile özelleştirerek, kullanıcıların ürünlerinizin görmesinin hemen ardından satın alabilmek için ürün linkine gidebilmesini sağlayın.

Instagram hikayede bağlantı paylaşma özelliğini kullanmak, etkileşim oranlarınızda oldukça güzel etkiler yaratır. İşletmenizin kurumsallığını simgelemiş olursunuz ve instagram bunu benimseyen bir yapıdadır.

Instagram hikayede bağlantı paylaşma işlemi nasıl yapılır?

  • Instagram hikayeler bölümünden bağlantı vereceğiniz içeriği yükleyin,
  • Ardından yukarıda bulunan güler yüz (çıkartmalar) butonuna tıklayın,
  • Karşınıza çıkan yerden “bağlantı” seçeneğini tıklayın,
  • Bu alanda yönlendirme yapacağınız site adresini girerek hikayelerinizde bağlantı linkini kolayca paylaşabilirsiniz.

Bağlantı paylaşma etiketini düzenleyip metin eklemeyi unutmayın.

Ürüne git, şimdi sipariş ver, siteyi ziyaret et, daha fazlasını gör gibi yazılar kullanarak kullanıcıları harekete geçirecek buton mesajı yazmalısınız.

Yukarıdaki adımların tamamını hızlı bir şekilde tamamlayarak, Instagram’da link nasıl eklenir sorusuna hızlı çözümler üretip, hikayelerinizde link paylaşımı yapın. Link koymak hem site trafiğinizi, hem satış potansiyelinizi artırmak için oldukça etkili ve tercih edilen bir yöntemdir.

Instagram Keşfet Algoritması

Instagram keşfet algoritması, etkileşimi yüksek, ilgi odağınız olabilecek içerikleri karşınıza çıkaran bir alandır. Algoritma kullanıcıların davranış biçimlerine göre şekillenir ve keşfet alanı yeni içerikler ile biz kullanıcıları buluşturur.

Fakat bazen keşfet alanında istenmeyen içerikler ile karşılaşılabilir. Bu durumda yapılması gereken sayfanızı dondurup, tekrar aktif hale getirmektir. Bu sayede istenmeyen içeriklerden hızlıca kurtulup, keşfetinize yeni ve tertemiz bir sayfa açmış olacaksınız.

Instagram Keşfete Düşme Nasıl Olur?

Öncelikle yukarıdaki adımları iyice okuduğunuzu varsayarsak, bot takipçiler ve bot etkileşimler ile keşfete düşmeye çalışmak oldukça yanlış bir durumdur. Bu durumla karşılaşmış ve bot etkileşimler ile keşfete düştüyseniz, bu duruma çok sevinmemeniz gerektiğini söylemeliyiz. Şunu bilin ki, bu durum ilerleyen günlerde sayfanızın etkileşimlerine ciddi anlamda olumsuz etki edebilecek sonuçlar doğurabilecektir.

Yani keşfete düşme hilesi gibi bir şey söz konusu değildir. Yok bu hileyi kullanayım, şu botu kullanayım, bu etiketleri koyup düşeyim. Bunlar hiç tavsiye etmediğimiz oldukça yanlış durumlardır. Ama illaki farklı hileli yollar bulunabileceği için, bahsettiğimiz gibi bu durumun neden olacağı problemlere de hazırlıklı olunmalıdır.

Tabi ne kadar hazırlıklı olabilirsiniz orasını bilemeyiz..

Instagramda bulunan içeriklerinizin keşfete düşmesi, elbette her kullanıcının oldukça mutlu olacağı bir durumdur. Fakat siz Instagram algoritmasını bozmadan kendi emeğinizle bir yol kat ettiğinizde, emin olun her içeriğiniz yavaş yavaş keşfete düşmeye başlayacaktır.

Instagramda İçeriklerimizin Keşfete Düşmesi İçin Neler Yapmalıyız?

Instagram’dan gelen organik etkileşimler, sayfanızın büyümesi, içeriklerinizin keşfete düşmesi için oldukça önemlidir. Bu anlamda sistemli ve doğru bir şekilde hesabı yönetmek ve kullanıcıları harekete geçirici içerikler paylaşmak Instagram algoritması için oldukça gereklidir.

İçeriklerinizi kaydırmalı görseller ile sunun yani vagon paylaşımlar yapın;

Her bir sayfa içeriğini bir diğer sayfadaki içeriği meraklandıracak şekilde hazırlayın. Bu sayede kullanıcılar gönderilerinizle gözle görünür bir etkileşim kurmasa bile(yorum, beğeni vs.) onları kaydırarak okuyabilir. Bu da en az beğenmeleri, kaydetmeleri kadar önemlidir. İçeriklerinizin okunma süresi, Instagram keşfet algoritmasına göre işleyip, içeriklerinizin kullanıcılarda daha olası öne çıkarılmalarına olanak tanıyabilmektedir.

Takipçilerinize sorular sorun ve cevap alın;

Hazırladığınız postların sonunda, başında takipçilerinizi harekete geçirici sorular sorun.

İçeriğimi nasıl buldunuz? Sorusundan ziyade, yapılan içerikler ile ilgili başka örnekler vermelerini isteyin. Fikirlerini öğrenin, tercih yaptırın ve tıklanabilir şekilde olmasına özen gösterin.

Örneğin en hoş yazı fontları ile ilgili bir içerik oluşturdunuz.

Peki, sizin en sık kullandığınız fontlar hangisidir, Benimle Paylaşır mısın?

Gibi sorular sorduğunuzda bu durum takipçilerinizin ilgisini çekecek ve onların içeriğinizle etkileşim kurmasına olanak tanıyacaktır. Haliyle zaman içerisinde artan beğeni, izlenme, kaydetmeler, paylaşımlar ve yorumlar, Instagram’da keşfete düşmenizi sağlayabilecektir.

İçeriklerinizin kaydedilmesine özen gösterin.

Günümüzde hemen hemen her kullanıcı beğendiği bir ürünü, bilgi içeriğini görüp postun sağ altından kaydetmektedir. Bu sayede o gönderiye daha sonra tekrar ulaşabilme imkanı doğabilecektir. Keşfet algoritmasını tetikleyen en önemli unsurlardan biri de kullanıcıların içeriğinizi kaydetmesini sağlamak. Sayfanızı ve takipçilerinizi bilgiyle besleyin, farklı içerikler üretin. Bu sayede kullanıcılar içeriğinizi kaydedecektir.

Bilgi paylaştıkça çoğalır unutmayın :)

Örneğin minik bir kaydetme butonu ile içerik sonunda gönderimi beğendiyseniz kaydetmeyi ve arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın gibisinden bir yazı oluşturabilirsiniz. Bu sayede kullanıcıların ilgi noktasını değiştirebilir, onları içeriklerinizi kaydetmeye ve paylaşmaya teşfik edebilirsiniz.

Instagram algoritmasını sahte beğeniler, kaydetmeler ve çeşitli etkileşimler ile kandırmamaya özen gösterin. Hesabınızda bu tür davranışlar bulunması, her açıdan sorun yaratacaktır. Bundan dolayı, organik büyüme her zaman ilk tercihiniz olmalıdır.

Kullanıcılara bilgilendirici içerikler sunun.

Bilgilendirici içerikler genellikle etkileşim potansiyeli yüksek içeriklerdir. Bu durum hem instagram gelişiminiz, hem de instagram keşfet algoritması için her yıl olduğu gibi 2023 yılında da bir o kadar önemlidir.

Örneğin bir sirke satıyorsunuz. Aşağıda örnek olarak hazırlanmış hikaye içeriği bulunmaktadır;

Kullanıcıları sadece ürün tanıtımları ile sıkmamalısınız. Kullanıcıları sizi takip etmesi için neden oluşturabilecek içeriklere yönlenmeniz gerekmektedir.

Sattığınız sirkenin faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır? Bunları ara ara ürün paylaşımından sonra kullanıcıları etkileyecek şekilde sunmalısınız. Bu durum hem istatistiklerinize süreklilik getirirken hem de zaman içerisinde satışlarınıza etki etmeye başlayacaktır.

Instagram algoritması, keşfet algoritması ve instagram yönetimi ve etkileşim artırma stratejilerine dair birçok bilgilendirici içeriğin nasıl çalıştığını ve neler yapmanız gerektiğini sizlerle paylaştık. Bu gibi içeriklerden haberdar olmak için sık sık web sitemizi ziyaret edip Blog sayfamızı inceleyebilir ve bizleri @tatli_media instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.